Zupa krem z młodej marchwi

carrots-soup-2157198_960_720Wiosenna zupa, idealna na chłodniejsze dni.

Prosta, pyszna i sycąca.

Potrzebujemy: pęczek lub dwa młodej marchwi, kawałek selera, por i pietruszka (korzeń), masło, bulion (warzywny, drobiowy), kawałek świeżego imbiru oraz pieprz (ja biorę kolorowy).

Przygotowanie: na maśle podsmażamy pokrojone i obrane warzywa. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Nie przesadzamy z płynem, na końcu musi być go tylko trochę ponad poziom warzyw. W między czasie dodajemy przyprawy – ważne by nie dawać ich na początku, bo pieprz zgorzknieje, a imbir sprawi, że zupa będzie zbyt ostra. Na końcu wszystko blendujemy i podajemy z pajdą świeżego chleba.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s